Wat Is Trike- Of Ultralightvliegen?

Trike vliegen is een gemotoriseerde vorm van deltavliegen en in Nederland en België razend populair omdat het de meest directe vorm van vliegen is.

De trike is een microlight of ultralight vliegtuig met een maximum totaal startgewicht van 450 kg, voorzien van een delta vleugel en een onderstel met motor.

 Een trike noemen we een twee-assig toestel. Deze vliegmachines kunnen wel bewegen om drie-assen, zoals elk vliegtuig, maar sturen om slechts twee-assen. Namelijk de horizontale breedteas ( de denkbeeldige lijn tussen de vleugeltips oftewel de spanwijdte) om te stijgen en te dalen, en de horizontale lengteas (de kielbuis, a.h.w. de ruggengraat van de vleugel) om het gewicht te verplaatsen naar links of rechts en zodoende bochten te nemen.

Een trike is daarom wezenlijk anders dan een drie-assig toestel en heeft hierdoor zeer bijzondere vliegeigenschappen.

Met behulp van een handlebar (de driehoekige buis of trapeze die je vóór je hebt) wordt de grote deltavleugel direct bestuurd door middel van gewichtsverplaatsing. De open cockpit zorgt voor een geweldig uitzicht en de lage snelheid van zo’n 80 tot 110 km/u. geeft de inzittende(n) alle tijd om van de omgeving te genieten. Gelijkertijd kun je met deze snelheid toch een behoorlijke afstand afleggen zodat je er leuke tochten mee kunt maken, b.v. een rondje Zeeland of Noord-België.

Deze vorm van vliegen kun je vergelijken met motorrijden t.o.v. autorijden. Je zit in de open lucht, je voelt de wind en je hoort de geluiden op de grond. Dit alles tesamen geeft een geweldig gevoel van vrijheid.

Microlight toestellen bestaan in een 1-zits- en een 2-zits uitvoering, zodat er ook passagiers mee kunnen vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *